понеділок, 29 жовтня 2018 р.

№ 151 ОБІЖНИК СБ ОУН (С. БАНДЕРИ) ДЛЯ СЛУЖБОВОГО КОРИСТУВАННЯ

 Листопад-грудень 1944 р.

 Із тактики НКГБ
 (тільки для службового вжитку) 
Ведучи нищівну політику супроти поневолених народів Європи і Азії, більшовики стосують різних методів, які мають їм допомогти в закріпленні режиму та в дальшому поширенні своїх імперіялістичних задумів – шляхом підбою інших народів.

четвер, 25 жовтня 2018 р.

Біографія католицького священника Єндрущака, настоятеля храму в Збрижі

ДжерелоЗ архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ 2 (21) 2003

Єндрущак Мар’ян-Іван-Йосип Йосипович народився 16 червня 1891 р. у с. Бальвержишки Литва) у незаможній селянській родині, литовець, громадянин УРСР. У 1908 р. закінчив гімназію у м. Маріамполь Сувалківської губ. і вступив до Сейненської римо-католицької духовної семінарії, де навчався за власні кошти. Після першого курсу перейшов до Житомирської семінарії, де здобув можливість навчатися за державний рахунок. У 1914 р. був висвячений на священика. До революції служив у костьолах Луцька, Звенигородки, Любара, Віньківців. У 1916–1930 рр. був настоятелем у м-ку Збриж на Поділлі.

Греко-католицькі парафії і церкви Борщівщини в 1731-1732 рр. (за матеріалами Генеральної візитаці)



четвер, 18 жовтня 2018 р.

Печатки і герб міста Скали з XVI соліття


Опубліковано в: Літопис Борщівщини: історико-краєзнавчий збірник. Випуск 5. - Борщів, 1994. - с.14-15, автор: Ігор Сварник

Давня історія Скали (протягом останнього століття воно також мало назви Скала-над-Збручем і Скала-Подільська) свого часу привернула увагу кількох відомих дослідників, хоч у «радянський період» про неї з’явилася хіба що компілятивна публікація в «Історія міст і сіл УРСР»[1]. Питання ж герба Скали взагалі не привертало уваги дослідників. Одначе для його з’ясування, як і для витлумачення змісту міської емблеми, слід бодай побіжно нагадати про історію Скали.

вівторок, 16 жовтня 2018 р.

середу, 10 жовтня 2018 р.

Князі Юрій та Олександр Коріатовичі дають кам’янецьким міщанам грунти та міські права, 7 січня 1374 року

Копія: AGAD, tzw ML, IV B 17, f.44;
Опубліковано в: Грушевський М. Матеріали до історії суспільно-політичних та економічних відносин західної України // Записки наукового товариства ім.Шевченка. - Т.63. - с.2-3
Заголовок: Jurego Kuriatowicza kniazia podolskiego у brata iego kniazia Alexandra.

неділю, 7 жовтня 2018 р.

Магдебурзьке право в Скалі


В столиці України – місті Київ стоїть пам’ятник Магдебурзькому праву, збудованому ще в 1802 році. Що ж це за правова система така, що навіть удостоєна пам’ятника в нашій столиці? Зі шкільних уроків історії пам’ятаю визначення, яке на все життя закарбувалося в моїй пам’яті: «магдебурзьке право – це право на самоврядування міста». Тільки от що конкретно це означало тоді мене це мало цікавило, зараз же – коли інтерес до історії рідного містечка зріс, виявилося, що це надзвичайно цікаве питання не в повній мірі є опрацьованим і залишається актуальним навіть питання, а коли ж власне наше місто Скала отримало те саме право на самоврядування?