неділю, 24 березня 2019 р.

АГЕНТУРНІ ВІДОМОСТІ ВІД 13 БЕРЕЗНЯ 1921

В Кам’янці стоїть DCXXXVI совітський полк, розташован на новом плані. 8-го березня в Кам’янці був вибух повстання проти ЧК з боку приговоренних до розстрілу. Один із арештованих Зільберман буквально іскусав, загриз, комісара Серетюка. Арештовані розібрали печь і камінням атакували чекістів. Чотири чоловіка використали суматоху і утекли, а решта майже вся погибла. Большовики оточили кругом дім і обстріляли кулеметами. Багато погибло не тілько приймавших участь в боротьбі, а і невинних піднадзорних, які сиділи в той час в ЧК. Чекісти вдарили тревогу. Із Вінниці прибула допомога 1,000 чоловік. Зараз в Кам’янці почався терор і арешти. 
Є слух, що большовики арештовують один одного. Зараз границя большовицька заперта. Охорона границі дуже пильна. Ті жінки, які раньше із Скали ходили в Кам’янець з комерційною ціллю, цими днями піймані і ув’язнені вКам’янці. Є слух, що чекають вибуху революційного повстання в Кам’янці і що він от-от почнеться. Можливо, що в зв’язку з началом повстанчеського руху в Росії і на Україні большовики закрили границю і довели до максимума охорону її. 
Мною був в перший же день організован зв’язок з людьми по той бік Збруча. Балачка началась прямо через річку. Большовики розігнали переговорщиків. Тепер большовики не дозволяють даже балачки такої. Тим часом коє-хто з того боку переїздить сюда на цю сторону. Чекаю нових відомостей з боку Кам’янця. 
Сьогодня приїхала до Скали сім’я із Одеси, яка пробиралась більше трьох неділь. Оповідають відносно життя в Одесі ужаси. Інтелігенція вивозиться на північ, а привозиться відтіля сюда мобілізована північна інтелігенція. Те саме з мобілізованими до войська. Коло Одеси і взагалі в тій окрузі селяни переведені на карточну систему, як і город. Режим провадиться дуже суворо і жорстоко. Нема можливості витримати цей режим навіть самим совітським службовцям, які користуються деякими привілегіями в порівнянню з простими смертними. 
Голод, страх, безнадійність, отчаяніє — це сущность нещасного зіпсованого життя. Між іншім, большовики в Кам’янці настроєні неувіренно і жахливо. Вони чекають українців і бояться, що от-от буде наступ. Настрій селян безумовно ворожий проти большовиків. Україна тепер «як керосиною облита». Тільки вогню — пихне величезне небувале ніколи в історії повстання проти насильственної ворожої влади. Користуючись почавшимися повстаннями в деяких місцях, зараз мали б величезне значіння військові акції з боку регулярної армії чи то румунської, чи польської, чи нашої. Зараз уже сухо і досить тепло стало: весна почалась. 
Польових робот ще нема. Тілько тепер іти на большовика! 
Психологія большовика зараз така: якби дьору задать куди! На днях перейшли границю чотири большовика. Вони мали 400,000 «романовських» грошей. Їх закували в кайдани і отправили кудись. Піймали іще одного «біженця»-командира большовицької бригади, який мав при собі багато золота. Ці факти дуже показательні. Боротьба, арешти, обиски, всякі насильства мають один єдиний стимул — грабіж. Як би поживитись, як би одібрать що у переляканого обивателя — це майже і взагалі філософічна субстанція большовизма. По цей бік Збруча дуже багато біженців: селяни, жиди. Є біженці старшини, які уже по місяцю живуть в Скалі, є козаки. Комітет допомоги біженцям дав можливість утворити подібне кухні, де біженці і живуть, коли не мають кватирі. Бідують страшно деякі і лають на чім світ стоїть большовиків. Один біженець казав міні: 

«Дайте тілько зброю нам, так ми самі доженем большовиків до Києва». 

Між іншім селяни дуже очікують прихода українців. Тоді, мабуть, деякі кинуться на большовиків з голими руками, щоб перегризти горло як Зільберман, бо ненависть і злоба увійшли до краю. 

Буду писати Вам що далі узнаю. Стою по цей бік Збруча і скрегочу зубами та безсило зжимаю кулаки. Бачу, що я сам можу загризти якого-небудь комісара, таке безуміє ненависті і злоби охоплює мене безсилого і нічтожного перед бунтуючим морем гріха… 

… може б я на деякий час остався в Скалі для збору відомостей що робиться на тій стороні. Тут дуже очікують якоїсь зміни влади большовиків. Коли тут у Вас нема нікого зі своїх людей, чого тут не будь кому-небудь для загальногоспостереження. Як є в цьому нужда прошу доручити мені це діло. Я мав на увазі обслідувати весь берег Збруча од Скали до Румунії при можливості перескочивши і на другий бік. Мені здається, що тут же на цім березі фабрикуються всі відомості посланих на той бік. Буду тут в Скалі іще днів 5. Гадаю, що самі собою накопляться деякі може і цікаві відомості, хоть і не дуже треба довіряти всякім біженцям з того боку, бо між ними, я певен, є і большовики з спеціальною ціллю поінформуватись що робиться тут у нас по цей бік Збруча. 

Щиро 
Скала, до востребования 

Рукопис, оригінал ЦДАВО України Ф. 1092. — Оп. 2. — Спр. 731. — Арк. 83–85.

_______________________________________________________________________
опубл.: Архів Української Народної Республіки. Міністерство внутрішніх справ. Звіти департаментів державної варти та політичної інформації (1918 – 1922). / Упорядник: Валентин Кавунник. – Київ, 2018. – с.383-385