суботу, 7 березня 2020 р.

ТЕЛЕГРАМА КОМАНДУЮЧОГО АРМІЇ ГЕНЕРАЛА-ПОРУЧНИКА ОЛЕКСАНДРА ГРЕКОВА ГОЛОВІ РАДИ НАРОДНИХ МІНІСТРІВ УНР ПРО ДОПОМОГУ АВТОМОБІЛЯМИ І ВИКОРИСТАННЯ АЕРОДРОМУ У СКАЛІ

Оригінал: ЦДАВОУ, ф. 1065, оп. 1, спр. 8, арк. 28. Машинопис;
Публікація: Західно-Українська народна республіка 1918-1923. Документи і матеріали в 5-ти томах. - T.4. - Івано-Франківськ, 2008. - с.470-471. - №250.
_________________________________________________________________________________________


25 червня 1919 р. 

Після зношення за ч. 1328 довожу до Вашого відому слідуюче: 

1) На теріторії Галичини цілковитий брак авто та автомайна. Та незначна кількость машин, яку начальна Команда має до своєї роспорядимости, обслуговує виключно потреби боєвого фронту, але й там почувається брак. 

З огляду на це Начальна Команда не має фізичної можли­вості уділити що небудь для нових цілей і з свого боку просить про допомогу п. Голову Ради нар. Міністрів, позаяк в роспоря­димости Надніпрянщини мається много авто та автомайна. Начальна Команда мала б велике полегшання в своїх боєвих операціях коли б до її роспорядимости прислано було де кілько парових а тягарових авто. 

2) Що торкається бази для німецьких літунів в Скалі, то після думки п. Диктатора, в данний мент це не бажано з огляду на прибуття до Галичини офіціяльного представництва держав Антанти і можливости витолкування факта улаштування бази є дуже небажаний для Галичини спосіб. п. Диктатор вважає, що найближча місцевість за Скалою, наприклад Гуків, яка розташована біля самої Скали, але на терріторії Поділля, не зміняє, фактично обставин для літунів, бо знаходиться там же де вони бажали мати базу, Галичина ж уникає небезпеки в дипломатичному відношенні. 

Я переконаний, що п. Міністр не може не погодитись з обгрунтованостью викладених доводів, тим більш, що фактично становище не змінюється, і що п. Міністр зарядить улашту­вання бази в Гукові, чим зробить серйозну послугу і допомогу Галицькому Урядови в сучасну тяжку для краю хвилину сильно напруженої боротьби на фронті. 


Немає коментарів:

Дописати коментар